17 december 2012

Mjuk pepparkaka med cream cheese-frosting

Ja, jag inser ju att det var en evighet sedan jag bloggade senast, men herregud vad mycket det har varit med jobb, rättning och betygssättning. Och till råga på allt har jag haft examinationsuppgifter på distanskursen jag läser. Jag är så galet trött och i stort behov av ett jullov nu. Tur att det äntligen börjar lugna ner sig något. Betygen är satta och idag har pepparkaksbak med eleverna stått på schemat :)

Om man inte orkar eller har lust att baka pepparkakor kan jag tipsa om denna superenkla mjuka pepparkaka med cream cheese-frosting och lingon. Den är underbart god och väldigt saftig. Dessutom känns den extra lyxig med frostingen och lingonen till.


Kaka:
50 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl brunt farinsocker
2 dl strösocker
1,5 dl gräddfil
2 ägg
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malda nejlikor
1 tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
0,5 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa en kakform. Blanda mjöl, socker och alla kryddorna. Vispa ner gräddfil. Tillsätt äggen, det smälta smöret och lingonsylten. Rör om ordentligt. Häll upp i formen och grädda i den nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt svalna.

Cream cheese-frosting:
100 g Philadelphiaost
50 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vanlijsocker

Låt philadelphiaosten och smöret bli rumsvarmt, vispa sedan ihop alla ingredienser till en slät och fin kräm. Bred över kakan. De går bra att frysa hela kakan med galsyren på.

Vid servering, strö gärna över några lingon över kakan. Både vackert och gott!

Nej, nu är det sängdags! Imorgon ringer alarmet klockan 04.30 och klockan 06.00 avgår en buss mot Stockholm. Årskurs 9 på vår skola ska nämligen besöka riksdagen samt Strindbergmuseet. Ska faktiskt bli spännande även för mig!  

1 kommentar:

  1. Den ser god ut. Hoppas du hade en bra Stockholmsresa!
    Kram Jenny

    SvaraRadera

Skriv ut