2 januari 2013

Bounty-rutor och mozartkulor!

Är ni trötta på godis vid det här laget? Om inte så kan jag rekommendera dessa Bounty-rutor som jag gjorde i jul. Riktigt goda! I originalreceptet ska det egentligen bli bollar som doppas i choklad, men efter att ha rullat en del mozartkulor, som ni ser i bakgrunden, blev jag lite lat och gjorde rutor istället :) Det gick också bra! Gillar man kokos och Bounty, gillar man garanterat dessa godbitar.Bounty-rutor, ca 50 st små rutor

Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)

Garnering:
200 g ljus blockchoklad

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. Ställ i frysen ca 30 min. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.

Mozartkulor
Ett måste varje jul är att göra Mozartkulor. För er som inte vet vad Mozartkulor är, kan jag berätta att det är supergoda kulor av mandelmassa eller marsipan med en kärna av nougat som har doppats i choklad.

Jag har inget exakt recept på dem och det är svårt att säga exakt hur mycket av ingredienserna man behöver, jag köper alltid en förpackning Odense nougat, en rulle mandelmassa och en stor chokladkaka på 200 gram och sedan kör jag på så länge det räcker. Jag lovar att det blir många kulor :)

Skär nougaten i små fyrkanter. Skär mandelmassan i tunna skivor. Rulla nougaten till små kulor. Lägg nougatkulorna på skivorna av mandelmassa och forma mandelmassan runt nougaten så att den täcks helt. Lägg kulorna på en tallrik. Smält chokladen, antingen över vattenbad eller i mikron. Rulla kulorna i chokladen och lägg dem sedan på ett bakplåtspapper på en stor tallrik. Ställ dem i kylen för att svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut