1 januari 2013

God fortsättning på det nya året!

Då var det 2013! Hoppas att ni alla har haft en härlig nyårsafton och att det nya året har börjat bra!

Vi firade nyår tillsammans med goda vänner hemma hos oss. En mycket trevlig kväll med många skratt och mycket god mat :) Min nyårsmat gick i ett medelhavstema med många italienska smaker.

Vi började kvällen med en drink och lite tilltugg. En cosmopolitan sitter aldrig fel :)

Som drinktilltugg hade jag bland annat gjort min pesto på cashewnötter som jag serverade på baguetteskivor stekta i olivolja. Mums!

Tilltugg nummer två var fasligt enkelt fixat, nämligen små kuber taleggio toppade med fikonmarmelad. 

Min förrätt ser lite ut som en minihamburgare :) Men skenet bedrar! Självklart är det en bit chèvre som gömmer sig under sesamfröna :)  Den smördegsinbakade getosten serverades på en bädd av ruccola, lufttorkad skinka, rostade pinjenötter och mina nya favoriter, lätt soltorkade tomater. Salladen toppades med lite balsamico. 

Helstekt oxfilé är väl en klassiker på nyårsafton! Köttbiten serverades med provensalsk potatiskaka, rödvinssås, kräm på rostad vitlök samt ugnsbakade körsbärstomater. 

Desserten kallar jag för triple chocolate :) Den bestod av crème brûlée på vit choklad, en len mjölkchokladmousse samt  mörk choklad och körsbär i rom. En dessert precis i min smak! 

Efter tolvslaget var det dags för sällskapsspel, mousserande vin och chokladfontän. Och nej, vi hade inte fått nog av choklad :)

Nedan följer en hel massa recept!

Cosmopolitan, ett glas

2 cl citronvodka
2 cl Cointreau
4 cl Tranbärsjuice
lite limejuice

Blanda ingredienserna, pressa i en skvätt limejuice. Servera i ett cocktailglas med is och en klyfta lime.

För recept på min egen pesto, som jag serverade till drinken, klicka här. 

Smördegsinbakad chèvre, 4 portioner
ca 100 g chèvre
lite flytande honung
en rulle färdig smördeg
1 äggula
sesamfrön till dekorering

Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen och ta ut 8 st rundlar med ett glas eller runt mått, valfri storlek. Lägg en bit getost i mitten, droppa över lite flytande honung. Pensla med äggula runt kanten och lägg på en ny rundel. Tryck till runt kanterna med en gaffel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med resterande äggula och strö över lite sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera med en liten sallad. Min sallad bestod som sagt var av ruccola, lufttorkade skinka, rostade pinjenötter, lätt soltorkade tomater och lite balsamico.

Potatiskaka, en form
800 g potatis
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
2 msk provensalska örter
salt och vitpeppar
1 dl parmesan, riven

Skiva potatisen tunt, cirka 3 mm. Hacka vitlöken fint. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Lägg potatisskivorna snyggt omlott i formen och varva med riven parmesan, hackad vitlök, örter, salt och peppar. Slå i grädden försiktigt vid kanterna. Baka potatisen i 175° i ca 1 timme, känn med en sticka så att potatisen är mjuk. Ta ut och sätt potatisen under press i kyl över natten. Vid serveringen skivas potatiskakan och värms i ugn.

Helstekt oxfilé, ca 4 portioner
ca 600 g oxfilé
smör
salt, peppar

Sätt ugnen på 150 grader. Putsa filén fin från senor. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Krydda med salt och rikligt med peppar. Stek klart köttbiten i ugnen tills innertemperaturen är ca 60 grader, då är köttet rosa och saftigt. Det tar ca 30 minuter. Låt köttet vila ca 10 minuter under folie innan det skärs upp i skivor.

Kräm på rostad vitlök, 4 portioner
3 klyftor vitlök
olivolja
100 g philadelphia
1-2 msk crème fraîche

Skala vitlöksklyftona och fräs dem i rikligt med olivolja tills de fått färg och är mjuka. Låt vitlöken svalna och hacka den sedan fint. Blanda färskost och crème fraîche till önskad konstistens. Vänd ner vitlöken. Smaka av med salt och peppar.

För recept på min rödvinsås, klicka här!

Triple chocolate, 4 portioner
Crème brûlée med vit choklad
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
0,75 dl strösocker
4 äggulor
100 g vit choklad
ca 2 msk farinsocker eller florsocker till bränning

Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp. Hacka chokladen och blanda ner den i den varma gräddmjölken så att den smälter. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över farinsocker eller florsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta. Servera gärna med sorbet och bär.

Bäst blir det om man har en gasbrännare, men det går också att bränna av dem i ugnen. Använd då ugnens grillfunktion och ställ dem längst upp. Använd florsocker, som är lite lättare att smälta i ugnen och håll koll så att de inte blir brända. 

Mjölkchokladmousse med mörk chokladtopping och körsbär i rom

50 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 äggula
20 g mörk choklad
körsbär i rom (går att köpa på burk om man inte vill göra egna)


Vispa grädden, den ska vara ganska lös. Smält chokladen. Låt chokladen svalna lite. Vispa ner äggulan i chokladen och rör kraftigt. Blanda sen ner den tjocka chokladsmeten i grädden och vispa tills chokladen blandat sig med grädden. häll upp i portionsskålar och ställ i kylen ca 1 timma. Smält mörk choklad och droppa ut på bakplåtspapper i önskat mönster. Låt stelna i kyl eller frys. Dekorera moussen med körsbär och mörk choklad vid servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut