16 januari 2013

Risotto med soltorkade tomater och sparris samt tomatsallad

Vilken mysig kväll jag har haft! Efter jobbet gick jag direkt hem till bästa svägerskan. Det var alldeles för längesedan vi hade en av våra trevliga matlagningskvällar, så nu var det äntligen dags! Ikväll blev det en underbart god risotto med soltorkade tomater, basilika och sparris samt en god tomatsallad. Eftersom det trots allt är lill-lördag, lyxade vi till det med ett par glas vin och lite choklad också :) Och risotton blev verkligen sådär perfekt god, lyxigt krämig, men med lite fasthet i riset. Very, very nice!

Till 4 portioner
olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk strimlade soltorkade tomater
3 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
ca 1 liter varm hönsbuljong (2 tärningar)
2 msk basilika, finhackad
2 dl riven parmesanost
salt, peppar
1 knippe färsk sparris

Tomatsallad:
10-12 små tomater
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
några färska basilikablad
salt, peppar

Börja med tomatsalladen. Skär tomaterna i mindre bitar. Blanda dem med olivolja och vinäger i en skål och smaksätt med basilika, salt och peppar. Låt stå och marinera.

Skär sparrisen i små bitar och koka den hastigt tills den precis blivit mjuk, men har lite motstånd kvar. Jag brukar koka den ca 1 minut och känna på den med en provsticka. Häll av dem och låt ligga medan du gör risotton.

Värm buljongen i en kastrull för sig, därefter börjar du med risottokastrullen. Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja tillsammans med de soltorkade tomaterna i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3– 4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen. Låt risotton sjuda lugnt och rör om ofta under tillsättning av buljong. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger visst tuggmotstånd.
Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner ca 2 msk olivolja och parmesanost, basilikan och sparrisen. Fördela risotton på tallrikar och servera med de marinerade tomaterna.

Receptet kommer från www.zeta.se, men med små förändringar.

1 kommentar:

  1. Vilken kväll! Fantastiskt god mat och trevligt sällskap :)

    SvaraRadera

Skriv ut