13 mars 2013

Crème brûlée med mörk choklad

Oj, vad det var svårt att få till en hyfsad bild på denna underbara efterrätt... Det kanske inte ser så väldigt aptitligt ut, men åh så gott det var! Särskilt om man gillar choklad! Krämigt len och med mycket chokladsmak. Och så det typiska knäckiga sockret på toppen.

Jag använde mig av Marabous nya "Filled Caramel", en riktig god nyhet. Jag tyckte att smakerna i denna choklad passade utmärkt i en crème brûlée, men välj såklart choklad efter egen smak :)


Fyra portioner
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
0,75 dl strösocker
4 äggulor
100 g mörk choklad
ca 2 msk farinsocker eller florsocker till bränning

Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp. Hacka chokladen och blanda ner den i den varma gräddmjölken så att den smälter. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över farinsocker eller florsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta. 


Bäst blir det om man har en gasbrännare, men det går också att bränna av dem i ugnen. Använd då ugnens grillfunktion och ställ dem längst upp. Använd florsocker, som är lite lättare att smälta i ugnen och håll koll så att de inte blir brända. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut