12 mars 2013

Bagels!!!

De senaste helgerna har jag bakat en hel del matbröd. Det är ju så roligt! Och otroligt gott! I söndags testade jag att göra egna bagels för första gången. Jag har dragit mig lite för att göra det, tyckte att det lät lite omständigt att först koka bröden innan man gräddar dem. Men vet ni, det var inte alls svårt eller krångligt! När man väl hade gjort några stycken, gick det av bara farten :)

Bagels är supergott att äta med bara färskost och lite marmelad till frukost, men de passar också utmärkt att fylla med lite matigare pålägg, kanske som utflyktsmacka eller lunch. Perfekt att ha i frysen med andra ord!

Ca 12 st
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
13,5 dl vetemjöl special

Pensling och garnering:
1 st uppvispad äggvita
1 dl solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller vallmofrön

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten. Tillsätt salt och honung.Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.Man kan också rulla varje degbit till en avlång "orm". Fäst sedan ändarna med varandra så att en att en ring bildas. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader. Sänk ner degringarna i det kokande vattnet, några i taget. Låt dem koka i cirka 2-3 minuter på varje sida. Lägg upp dem på en ren kökshandduk för att torka av lite. Lägg sedan över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

1 kommentar:

  1. Det är så gott med bagels, jag ska faktiskt oxå göra bagels i helgen, har hittat ett recept på nattjästa bagels som jag tänkte testa!!

    SvaraRadera

Skriv ut