3 mars 2013

Sirapslimpa

Oj, vad helgen har gått fort. Jag hinner aldrig allt jag tror att jag ska hinna med... Men man måste ju faktiskt få ha lite skönt också :) Idag har jag ägnat dagen åt att baka lite matbröd och rätta nationella prov. På eftermiddagen blev det ett träningspass och lite matlagning och tv med mannen. En härlig dag, men nu är jag trött som få och längtar efter att få ligga i sängen och läsa lite. Antagligen kommer jag bara hinna en sida i min bok innan jag somnar :)

Brödbaket resulterade i två sorters kalljästa frallor samt klassiska goda sirapslimpor. De kalljästa frallorna är en favorit hemma hos oss. De blir härligt frasiga på utsidan och mjuka och lite sega inuti. Och så enkla att göra! Klicka här för att komma till receptet.  Om man vill variera dem är det bara att byta ut hälften av vetemjölet mot något lite grövre. Jag brukar också lägga till någon matsked linfrön.

Sirapslimpan var det längesedan jag gjorde. När jag var yngre gjorde min syster ibland liknande limpor och jag tyckte att det var så otroligt gott att få det hemma hos henne. Nybakad limpa med en skiva ost på och helst med en mugg choklad till. Åh så gott! Receptet jag använde mig av idag kommer från Leila Lindholm. 


Till två limpor:
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl

Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingervarmt, max 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills att degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar eller på en plåt med bakplåtspatter. Jäs under bakduk i ytterligare 40 minuter. Grädda brödet i mitten av ugnen tills innertemperaturen nått 98 grader (ca 35-40 minuter). Täck dem med aluminiumfolie om limporna blir för mörka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut