31 mars 2013

Underbara stunder och en parmesan- och ricottacheesecake med syrlig sallad

Glad påsk på er allihopa! Nu har det verkligen varit ett långt uppehåll här på bloggen. Jag har faktiskt tagit mig ett välförtjänt påsklov och njutit av ledighet hos familjen uppe i norr. Det har varit otroligt mysigt att få umgås med nära och kära och bara koppla av. Som vanligt när jag umgås med syster-yster och hennes söner blir det en hel del matlagning och bakning. Gärna med ett glas vin i handen och lite musik i bakgrunden. De stunderna är bland de bästa i livet. Så underbart! Så tack kära ni för en underbar helg!

Igår åt vi en helt fantastisk buffé med våriga och påskiga smaker. På bufféen fanns bland annat denna cheesecake med parmesan och ricottafyllning, som jag hade sett i det senaste numret av Allt om mat. Den blev genast en ny favorit. Otrolig len och god smak. Den äts dock i små mängder och passar perfekt på en buffé eller som en liten förrätt. Den kommer jag definitivt göra igen!

Pajskal:
75 g smör
0,5 dl skalade pistagenötter
175 g digestivekex

Fyllning:
200 g naturell färskost
250g ricottaost
3 dl riven parmesanost
2 ägg
2 krm salt

Topping:
0,5 dl pistagenötter
2 dl fina salladsblad
3 rädisor
3 torkade aprikoser
1 msk olivolja
0,5 msk vit balsamvinäger
1 krm flingsalt
1 krm nymald svartpeppar

Sätt ugnene på 150 grader. Smält smöret med nötterna i en kastrull. Mixa kexen och tillsätt smöret och nötterna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Vispa ihop färskost med ricotta, parmesan, ägg och salt till en smet. Bred fyllningen i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter, tills fyllningen precis har stannat. Låt kakan svalna. Rosta pistagenötter i en torr stekpanna, tills de har fått lite färg. Skölj sallad, ansa och skär rädisa, strimla aprikoserna. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar med sallad, rädisa och torkade aprikoser. Strö salladen och pistagenötter över kakan.

Som vanligt har jag gjort små, små justeringar av originalreceptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut