10 maj 2013

Lantbröd med chiafrön

När jag är ledig gillar jag att fylla på frysen med något hembakat och gärna matbröd. Det är oslagbart gott att ha eget bröd i frysen. Det går inte att jämföra med det köpta brödet! För någon helg sedan bakade jag brödet nedan. Jag använde en färdig mjölblandning och chiafrön. Chiafrön är små, små frön som tydligen ska vara packade med nyttigheter.

Just nu har jag ett surdegsbröd på jäsning, får se hur det går med det :)



Till två limpor
25 g jäst
5 dl vatten, 37ºc (fingervarmt)
25 g rumsvarmt smör
1,5 tsk salt
2 msk mörk brödsirap
2 msk chiafrön
750 g (ca 1,4 l) lantbrödsmjöl
mjölk till pensling
valfria frön att strö över bröden

Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt ljummet vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet. Tillsätt övriga ingredienser men spar 0,5 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 4 minuter med maskin eller ca 8 minuter för hand tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, 30-40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma dem till släta limpor (jag gjorde små bullar istället, men då måste man korta ner gräddningstiden!). Lägg dem på smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Låt dem jäsa under bakduk, 30-40 minuter. pensla med lite mjöl och strö över valfria frön och lite flingsalt. Sätt ugnen på 200ºc. Grädda bröden mitt i ugnen, 25-30 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut