16 juni 2013

Egna burgare och nya bröd

God kväll! Denna dag har varit precis i min smak. Det är underbart skönt att inte ha mer arbete att göra. Jag startade dagen med ett pass på gymmet och sedan har jag tillbringat större delen av eftermiddagen i köket. Bakat hamburgerbröd, gjort hamburgare, rensat skafferi och kylskåp och en massa annat.

Jag älskar att göra egna hamburgerbröd. Det är en helt annan känsla att äta hamburgare när man får ett gott och saftigt bröd istället för de torra tråkiga bröden man köper i affären. Idag testade jag ett nytt recept som jag hade sett i det senaste numret av Allt om mat. Egentligen heter brödet Cemitas och är ett mexikanskt bröd som kan användas till det mesta. Brödet blev väldigt luftig och mycket saftigt och passade utmärkt till hamburgare. Rekommenderas varmt!

Till 12-14 bröd
100 g smör
11 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 msk strösocker
2 tsk torrjäst
4 ägg
3 dl filmjölk

Pensling och garnering:
1 ägg
sesamfrön

Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner äggen i smöret. Värm filmjölken till 45 grader. Rör ner smör- och äggblandningen samt filen i de torra ingredienserna. Arbeta degen i maskin i ca 15 minuter. Låt degen jäsa under en duk i ca 1,5 timma. Baka ut degen till 12-14 st bullar. Lägg dem glest på ett bakplåtspapper på en plåt och platta till dem något. Låt sedan jäsa i ytterligare en timma. Pensla bröden med uppvisat ägg och strö eventuellt över sesamfrön. Grädda bröden i 18-20 minuter i 225 grader.

Nu ser jag fram emot min första riktiga semesterdag imorgon! Undrar vad jag ska hitta på för spännande!

2 kommentarer:

  1. Visst är det godare med egengjorda hamburgarbröd istället för köpe. Så fina dom blev. Får ta och prova det här receptet!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, testa! De blev väldigt luftiga och fina. Nästan lite som franska briocher, fast inte lika söta.

      Radera

Skriv ut