19 juli 2013

Mazarinkaka med rabarber

När vi är uppe i Norrland och hälsar på min familj blir det ofta en hel del fikande. Det jag älskar med dessa fikastunder är att de oftast sker ganska spontant och att det väldigt ofta slutar med att ett stort gäng av min ganska stora familj är samlad. Så underbart mysigt!

Förra lördagen ägnade jag och mamma oss åt lite bakning på morgonkvisten. Vi frågade sedan om syrran ville komma förbi och fika. Någon timma senare dyker syrran och två av hennes söner upp, med en hel stapel med sällskapsspel i famnen. Vi hänger på altanen, snackar, spelar spel och tar fram lite fika. En liten stund senare dyker lillebror med familj upp och stannar kvar på lite fika och lite spel. Det blir även lite fotboll i trädgården. Ytterligare en liten stund senare kommer syrrans man cyklandes från jobbet och vill vara med. Helt plötsligt är vi tio personer som fikar på altanen. Vilken tur att mamma och jag hade svängt ihop både en rabarberkaka och chokladmuffins :) En typisk dag med familjen!
Denna rabarberkaka är en av mina absoluta sommarfavoriter och jag har gjort den i många år nu. Det är en typ av mazarinkaka med mördeg i botten och mandelmassa i fyllningen. Så otroligt gott tillsammans med den syrliga rabarbern! Det passar utmärkt att servera den med lite färska bär och en kula vaniljglass.
 
Mördeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk socker

Fyllning:
300 g rabarber
300 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
2 ägg
2 msk vetemjöl

Arbeta ihop ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen i en pajform eller en annan bakform, ställ kallt i ca 30 minuter. Skala rabarbern och skär den i mindre bitar. Riv mandelmassan och rör ut den med smöret. Tillsätt ett ägg i taget och vänd till sist ner vetemjölet. Förgrädda mördegen i 200 grader i ca 10 minuter. Lägg rabarberbitarna på degen och bred ut fyllningen ovanpå. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Pudra över lite florsocker vid serveringen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut