11 juli 2013

Födelsedagsfika och jordgubbsmoussetårta på kladdkakebotten!

Denna vecka har jag firat 34-årig födelsedag :) Dagen firades med en lugn fika med familjen och jag bjöd på en av mina favorittårtor, jordgubbsmoussetårta på en kladdkakebotten innehållande hackad Daim. Så gott!!!

Kladdkakebotten
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim

Jordgubbsmousse
5 gelatinblad
0,5 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl Vispgrädde
 
Garnering
Jordgubbar
Choklad
Citronmeliss

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bred ut smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
 
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 0,5 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ för att stelna i kylskåp i minst fyra timmar. Jag toppade tårtan med jordgubbar, choklad och citronmeliss.

Receptet kommer ursprungligen från Ica Buffé. Jag tycker att jordgubbssmaken på moussen är aningens svag, så jag brukar öka mängden jordgubbar i purén lite, till 0,75-1 liter jordgubbar. Man kan också tillsätta lite jordgubbssylt för att förstärka smak och färg på moussen.

Nu blir det smarrig sallad och film med mammsen! Ha en trevlig kväll!

1 kommentar:

Skriv ut