14 juli 2013

Mary Berry's chocolate roulade

Här kommer fler recept från mitt födelsedagsfika! Följde ni tv-serien Hela England bakar? I ett avsnitt gjorde deltagarna en chocolate roulade, en typ av chokladrulltårta. Kakan innehåller inget mjöl och såg lite klurig ut att rulla, men den såg så otroligt smarrig ut och jag blev naturligtvis väldigt sugen på att testa. Kanske inte blev så tjusig, men god var den!

 
Kaka:
175 g mörk choklad, fint hackad
6 ägg
175 g strösocker
2 msk kakao
 
Fyllning:
3 dl vispgrädde
 
Garnering:
florsocker

Värm ugnen till 180 grader. Placera ett bakplåtspapper i en ugnsform med måtten 33 cm x 23 cm, tryck ut papperet mot kanterna. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna. Separera äggen och vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker i en annan skål, vispa tills blandningen är tjock och krämig. Häll den smälta chokladen i blandningen och rör försiktigt tills allt är väl blandat. Vänd försiktigt i äggvitorna i chokladblandningen, börja gärna med ett par matskedar av äggvitorna för smeten ska bli lite lösare och mer lätthanterlig. Var försiktig så att inte all luft försvinner ur smeten. Sikta över kakaon och vänd ner den. Häll blandningen i formen och tippa formen försiktigt så att smeten fördelar sig jämt. Grädda kakan i 20-25 minuter tills den har rest sig och den känns fast. Lämna kakan i formen tills den har svalnat.
 
Vispa grädden ganska löst. Lägg ett stort bakplåtspapper på en bänk och pudra papperet med florsocker. Stjälp upp rulltårtan på papperet och dra försiktigt loss papperet som kakan har gräddats på. Bred vispad grädde över kakan, lämna en kant på ca 2 cm. För att underlätta rullningen av kakan kan man gör ett snitt halvvägs genom ena kortsidan av kakan, ca 2 cm in. Vik in denna kant och börja sedan att rulla tårtan. Använd papperet som hjälp och försök att rulla så tajt som möjligt. Kakan kommer säkerligen att spricka, det gör även Mary Berry's original, men det gör inget! Pudra eventuellt med lite extra florsocker. Servera gärna med färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut