1 juli 2013

Mjuka blåbärsrutor med vit choklad och smuldegstopping

Godkväll! Oj, vilka lugna dagar jag har här hemma. Jag tog en liten, liten shoppingtur på eftermiddagen och tänk, det resulterade i ett par nya sommarskor på rea. Så roligt med lite nytt! Kvällen bjöd sedan på fint väder och givetvis grillning på altanen. Man ska väl njuta av ledigheten, eller hur :)

Här kommer ytterligare ett recept från födelsedagskalaset igår! Blåbärsrutor med vit choklad och smuldegstopping. Smakade lite som en blandning mellan kaka och smulpaj, tyckte jag. Hur som helst, jättesmarriga. Saftiga och goda. Jag skar dem i rutor och serverade som en mjuk kaka, men det skulle fungera lika bra att servera denna kaka som en dessert med en klick vaniljglass eller lite vaniljsås till.

 
12-16 bitar
 
Kaka:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
250 g blåbär
1 msk potatismjöl
100 g vit choklad

Smuldegstopping:
100 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och strösocker poröst. Sikta i vaniljsocker, bakpulver och mjöl och rör om försiktigt. Tillsätt smält smör och gräddfil och rör till en slät smet. Smörj en form, ca 20 x 30 cm, och häll smeten i formen. Blanda blåbären med potatismjölet. Hacka den vita chokladen i ganska grova bitar. Strö blåbär och vit choklad över smeten. Nyp ihop ingredienserna till smuldegen och toppa kakan med smulorna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.  
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut