30 juni 2013

Födelsedagskalas och tårta!

Idag har mannen firats av sin familj. Vi fick otroligt vackert väder och kunde sitta ute på altanen och njuta hela eftermiddagen. Självklart hade jag gjort en tårta dagen till ära. Inget kalas utan tårta, eller hur :)

Jag är då verkligen ingen tårtexpert som bakar mängder av tårtor och sitter och pillar med sugarpastedekorationer. Tårtor är inte mitt favoritbakverk, men vid något enstaka tillfälle är det faktiskt väldigt gott och någon gång om året är det också lite roligt att tillverka sina egna marsipanrosor :)

 
Tårtan bestod av en vanlig ljus tårtbotten, ett lager med hallonmousse på hallonsylt, grädde och mascarponeost samt ett lager med vit chokladmousse.

Recept på luftig tårtbotten:
4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker pösigt. Blanda resten av ingredienserna i en skål och rör sedan försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills det precis blandat sig. Smöra en form på 24 cm. Var noggrann med att smöra hela kanten på formen, annars kanske inte kakan reser sig helt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 gr i ca 35 minuter. Låt gärna sockerkakan stå en dag innan du skär upp den. Skär den sedan i tre delar. Ett tips är att frysa in den och skära upp den när den fortfarande är lite fryst.

Hallonmousse:
1,5 dl hallonsylt
1 dl färska (eller frysta) hallon
1,5 dl vispgrädde
125 g mascarponeost


Vispa grädde och  mascarponeost till en fluffig kräm. Rör ner hallonsylt och hallon tills du uppnår önskad smak och konstistens.


Vit chokladmousse:
2,5 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1/2 gelatinblad


Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Vispa 2 dl av grädden och koka upp resten. Hacka chokladen fint och häll sedan den kokta grädden över och rör till en slät massa. Lägg i gelatinet (krama inte ur det) och rör tills det smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och låt stelna i kylen ett par timmar innan du fyller din tårta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut