22 september 2013

Tekakor med havre och dinkel

Fröknäcke, grova dinkelfrallor samt dessa tekakor är resultatet av en dag med en hel del bakning. Jag kan verkligen rekommendera tekakorna. Jättegoda! Och det smakade extra gott med en ljummen, nygräddad tekaka med ost och skinka efter en riktigt lång promenad i höstrusket. Så härligt!

8 stora tekakor:
4 dl havregryn
5 dl mjölk
75 gr smält smör
25 gr jäst
2 msk baksirap
0,5 msk salt
2 dl fullkornsdinkel
6-7 dl vetemjöl special

Häll grynen i en skål. Värm mjölken tills det är fingervarmt och häll det över grynen. Häll i smöret och låt blandningen stå i 10 minuter. Smula ner jästen i skålen och rör om tills den har löst sig. Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig och blank deg. Jäs ca 30 minuter under en bakduk. Ta upp degen, dela den i 8 bitar. Rulla till bullar och platta ut dem till kakor. Placera dem på bakplåtspapper på en plåt och jäs i ca 25 minuter. Grädda i 10-12 minuter i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut