21 november 2013

Nyhet i tehyllan

För ett tag sedan hittade jag denna nyhet i tehyllan. Den blev genast en ny favorit och jag tror att vi redan är inne på vår tredje förpackning :) Det här teet smakade lite annorlunda jämfört med andra teer. Annorlunda på ett bra sätt. Supergott, tycker jag.

Imorgon händer spännande saker på skolan. Vi svensklärare har nämligen anordnat en 1600-talsafton för våra nior! Vi läser just nu om 1600-1700-talets litteratur och vad passar bättre än att ta med dem på en pjäs av Molière?! Men först blir det häftig 1600-talsmiddag i utsmyckad matsal och tillsammans med svensklärare från 1600-talet :) Hoppas att de gillar kvällen!

19 november 2013

Klassiska chokladbollar

I söndags tittade svägerskan förbi och vi tog och gjorde chokladbollar till eftermiddagsfikat. Barnsligt gott! En riktig favorit hos oss! Jag gjorde några med kokos och några med pärlsocker eftersom jag och mannen har lite olika smak :)

Ca 25 st
3 dl havregryn
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 msk kakao (minst!)
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt vatten (eller kaffe)

Garnering:
Kokos, pärlsocker eller strössel

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt övriga ingredienser till en deg. Forma till bollar och rulla dem i valfri garnering. Klart!

18 november 2013

Sockerkaka med äpple och mandelmassa

Vilken lugn och skön helg jag har haft! Ibland är det så otroligt härligt med en riktig hemma-helg när man inte har någonting särskilt inplanerat. Eftersom jag har varit borta flera helger i rad var dessutom suget att baka stort :)

Den här kakan innehåller rivet äpple och mandelmassa, vilket gör den otroligt saftig och god. En liten, liten smak av kardemumma lyfter kakan ännu ett snäpp!

Sockerkakssmet:
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1,5 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm malen kardemumma
2 äpplen
ca 150 g mandelmassa

Garnering:
florsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret blanda med mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Rör ner det i äggsmeten Rör till sist ner mjölk- och smörblandningen och rör till en slät smet. Skala äpplena och riv dom. Riv mandelmassan. Rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 min. Sikta över lite florsocker.

12 november 2013

Majstortillas

Oj, vilken härlig och händelserik helg vi har haft. Direkt efter jobbet på fredagen bar det av till huvudstaden. För första gången i mitt liv såg jag en föreställning på folkoperan. Väldigt bra faktiskt! Resten av helgen bestod av shopping, restaurangbesök och en av de bästa hotellfrukostarna någonsin! Men nu är det återigen vardag och full fart på jobbet.

Här kommer receptet på de majstortillas jag gjorde till min chili. Riktigt enkelt, bara att röra ihop smeten och sedan grädda i torr stekpanna. Väldigt, väldigt gott!

Till åtta bröd
2 dl mjölk
1 1/2 dl fint majsmjöl
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk rapsolja

Hetta upp mjölken och rör ner majsmjölet. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölkblandningen och oljan och arbeta ihop till en smidig deg, lättast gör man det med händerna.  Dela degen i åtta bitar och låt dem vila invirade i plastfolie ca 30 min i rumstemperatur. Kavla ut varje degbit till rundlar, ca 20 cm i diameter. Grädda dem en i taget i en het, torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida. Täck över de nygräddade tortillabröden med en ren handduk så att de ­håller sig mjuka och varma till ­servering

Recpetet kommer från alltommat.se

7 november 2013

Beef chili

Det här måste nog vara det längsta uppehåll jag någonsin har gjort från bloggandet. Oj, vad längesedan det var! Det har varit en period med otroligt mycket att göra och samtidigt en väldig trötthet. Men åh så jag saknar att blogga!

För någon vecka sedan hade jag i alla fall höstlov och det var otroligt skönt att få vila upp sig och hinna ikapp med lite av det jag låg efter med. Självklart blev det också lite bakning och matlagning under lovet. Långkok är perfekta när man har mycket tid hemma. Den här gången testade jag en chili på grytbitar som fick koka länge, tills köttet blev riktigt mört. Jag åt chilin i hemgjorda majstortillas med salsa och avokadoröra. Riktigt, riktigt gott! Det kommer jag definitivt att göra igen!




ca 1 kg högrev eller grytbitar
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 röd chili
0,5 tsk salt
2 tsk malen spiskummin
2 tsk chilipulver
2 tsk oregano
1 msk honung
0,5 dl chilisås
33 cl ljus öl
2 msk konc oxfond

Skär köttet i bitar. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilin. Hacka löken. Bryn löken i lite smör i en gryta. Tillsätt köttet och låt fräsa med en stund. Tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt koka under lock ca 2,5 timmar. Dra gärna isär köttet så att det blir trådigt och blandar sig med såsen. 

Skriv ut