6 september 2014

Plockmat i sommarvärmen

Nu har det snart gått tre veckor sedan jag opererade foten och det är bra tråkigt att vara så pass orörlig som jag är. Jag längtar enormt mycket efter att kunna gå ut och ta en promenad eller att bara kunna ta bilen någonstans för ett miljöombyte. Fredagen piggades dock upp rejält av somrigt väder och besök av svägerskan! Vi inledde kvällen med somrig plockmat och rosébubbel på altanen för att sedan flytta in till soffan och spela lite sällskapsspel. Supermysigt!
Vi gjorde bland annat en liten gratinerad camembert med nötter och torkade tranbär. Det är bara att ställa in en hel brie eller camembert i ca 175 grader tills osten känns mjuk och varm. Tiden beror på hur stor ost man tar. Pricken över i:et är att ringla lite honung över osten vid servering.

Jag testade också att göra parmesanflarn. Grymt gott och väldigt, väldigt enkelt! Det är bara att riva parmesanost och fördela den rivna osten i små högar på ett bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt, de flyter ut något. Grädda i 225 grader till osten bubblar och ser ut att ha fått lite färg. Det går rätt fort, så ha koll så att osten inte bränns. Dessa går att förbereda och förvara en i en lufttät burk. Vi toppade flarnen med crème fraîche, finhackad rödlök och räkor.

Självklart vill jag även ha någon form av getost när jag äter plockmat. Denna gång testade jag att linda in små skivor av chèvre i serranoskinka. Dessa stekte jag sedan på ganska hög värme så att skinkan får lite färg och osten smälter en aning. Droppa gärna lite lite honung över osten innan den lindas in i skinkan. Det är gott med lite sött till den salta skinkan. Detta kommer jag definitivt att göra igen!

Har ni testat den grekiska osten Saganaki? Det hade inte jag gjort. Förrän igår. Men jisses, vad gott! Det kommer att bli en ny favorit! Man steker osten på ganska hög värme så den får en lite hård och knaprig yta och blir varm inuti. Den är fortfarande ganska hård och inte så flytande som jag trodde att den skulle bli av att stekas. Vi delade den i bitar och åt till plockmaten. Supergod och smakrik! Osten ser ni på bilden längst ner till höger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut