27 oktober 2014

Lyxhelg och kladdkaka med kolakräm

Oj, vilken lyxhelg vi har haft! Vi har spenderat några otroligt härliga dagar med min familj uppe i Norrland. Förutom mysiga stunder tillsammans blir det oftast en väldans massa god mat och fika när vi umgås och denna helg var verkligen inget undantag.

Denna kladdkaka bakade jag och mamma till fredagskvällen, då lillebror med familj kom över på fika. Vi gjorde en dubbel sats av min vanliga kladdis och fyllde kakan med en burk karamelliserad mjölk. Karamelliserad mjölk finns att köpa på burk och är kondenserad mjölk som har fått koka till en härlig kolakräm. Kolakrämen har en tendens att sjunka till botten, men det gör ingenting, kakan smakar syndigt gott!
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl vetemjöl
6 msk kakao
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
1 burk karamelliserad mjölk

Smält smöret. Låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker och rör därefter ner resten av ingredienserna. Vänd till sist ner det smälta smöret. Häll hälften av smeten i en form med löstagbar kant. Klicka ut kolakrämen på smeten. Bred därefter ut resten av kaksmeten ovanpå kolakrämen. Grädda i ca 40 minuter i 175 grader. Kakan blir bäst om den får stå kallt ett tag innan servering. Servera med grädde eller en kula vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut