29 oktober 2014

Fantastisk mandelkaka med äpple och knäckigt toscatäcke

Usch, vilken trist och tråkig dag jag hade igår. Den började så bra med tidig morgon, brödbak och mysfrukost med lilltjejen, men sedan spårade dagen ur och det ena efter det andra gick fel. Det var helt enkelt en sådan dag när allt går fel. All stress ledde sedan till en tråkig kväll med huvudvärk och vila. Jag hoppas verkligen att denna dag ska bli bättre! Besök av en annan mammaledig kollega och lite träning framåt kvällskvisten ska nog pigga upp :)

Här kommer ännu ett recept från en av helgens kakor! En mandelkaka som jag sett Roy Fares baka på Nyhetsmorgon för ett tag sedan fick bli lördagens efterrätt. Den smakade lika fantastiskt gott som jag trodde! Mums!

Mandelkaka:
175 g sötmandel (2,75 dl)
120 g rumsvarmt smör
120 g florsocker (2 dl)
110 g ägg (2)
30 g äggula (2)
30 g vetemjöl (0,5 dl)
2  äpplen
15 g strösocker (1 msk)
5 g malen kanel (1 tsk)

Toscatäcke
100 g smör
95 g strösocker (1 dl)
20 g vetemjöl (2 msk)
20 g mjölk eller grädde (2 msk)
100 g mandel, flisad eller flagad (2 dl)

Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter. Smöra och bröa formens kanter. Mixa mandlarna fint i matberedare eller använd mandelkvarn. Vispa samman smör och florsocker i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget och därefter äggulorna. Tillsätt mandel och mjöl och blanda till en slät smet. Fördela smeten jämnt i formen.
Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg skivorna ovanpå smeten, strö över socker och kanel och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Känn med en sticka så att kakan är genomgräddad. Börja med toscatäcket när det återstår cirka 10 minuter av kakans gräddningstid.

Blanda smör, socker, mjöl och mjölk/grädde i en kastrull och låt det smälta under omrörning. Blanda ner mandeln. Höj ugnsvärmen till 210 grader. Täck försiktigt den nygräddade kakan med toscasmeten och grädda i ytterligare 15 minuter, eller tills toscan har fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna och servera den gärna med vaniljvisp.

Receptet kommer från Roy Fares.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut