15 december 2014

Saffranskrans med äpple och mandelmassa

God morgon! Idag inleds den sista "vanliga" veckan av min mammaledighet. Hjälp, vad fort det har gått! Visserligen är det några veckor kvar innan jag börjar jobba igen, men under julhelgen är även min man ledig och det kommer inte alls kännas på samma sätt. Dessutom kommer dessa veckor bara försvinna med tanke på allt roligt som händer. Längtar så efter att få fira första julen som mamma!

Om ni tänker baka saffransbröd av något slag innan jul så kan jag verkligen tipsa om denna krans med äpple och mandelmassa. Riktigt saftig och god! Gör som jag, passa på när ni ändå bakar lussekatter!

Till 2 kransar
Deg:
1 pkt jäst, för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 burk kesella
0,5 tsk salt
2 dl socker
2 pkt saffran
1 ägg
17 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör
2 stora äpplen
200 g riven mandelmassa

Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker och flagad mandel

Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader. Tillsätt saffran och kesella i degvätskan och häll den sedan över jästen. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, socker och ägg. Rör tills allt blandats. Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig. Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig. Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 lika stora delar. Kavla ut varje del till en 1 cm tjock rektangulär platta. Bred smöret över degplattorna. Riv över äpplen och mandelmassa. Rulla ihop degen och fäst ändarna vid varandra så det blir en ring. Lägg över på en bakpappersklädd plåt. Klipp snitt i degringen med ca 2 cm mellanrum. Vik snitten åt sidorna så att fyllningen syns. Jäs under bakduk i 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö över flagad mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills kransen fått en gyllene färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut