14 december 2014

Adventsmys och lussekatter!

Denna helg har bland annat bjudit på julfest på Örebro slott med kollegorna. Det kändes faktiskt lite märkligt att träffa alla och att helt plötsligt vara tillbaka med gänget efter nästan ett år som mammaledig. Märkligt till en början, men så roligt att träffa alla igen! Jag har underbara kollegor och det ska bli superkul att börja jobba igen!

Helgen har också bjudit på lugna stunder och adventsfika med lilltjejen. I veckan bakade vi lussekatter och dessa har vi såklart smakat på. Jättegoda och luftiga med god saffranssmak!

Till ca 32 lussekatter
1 pkt jäst, för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 burk kesella
0,5 tsk salt
2 dl socker
2 pkt saffran
1 ägg
17 dl vetemjöl

Pensling och garnering:
1 ägg
1 dl russin

Smula ner jästen  en skål. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader. Tillsätt saffran och kesella i degvätskan och häll den sedan över jästen. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, socker och ägg. Rör tills allt blandats. Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig. Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig. Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 32 delar och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten. Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla dem med ägg och garnera med russin. Grädda dem i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut