18 februari 2015

Sportlov och sjukstuga...

Ett efterlängtat sportlov är äntligen här, men vad händer då? Jo, självklart blir både jag och lilltjejen ordentligt förkylda. Jag har feber och är totalt orkeslös och lilltjejen har hosta och antagligen någon form av ögoninflammation. Så typiskt. Jag som hade planerat in en massa skoj till sportlovet. Nu blir det till att ligga i soffan istället... Suck... Ja, ja, det är tur att det bara är en förkylning.

Igår kväll försökte vi att pigga upp tillvaron med lite tv-serier, tacos och en semla till eterrätt. Åt ni semla igår? Det är så otroligt gott med hemgjorda semlor!

Jag var så slut att jag inte ens orkade blogga om semlorna på självaste semmeldagen, men man kan ju självklart baka semlor efter fettisdagen, så här kommer receptet :)


Till ca 30 st små eller 20 st stora semlor
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl socker
2 krm salt
2 tsk mald eller stött kardemumma
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling

Smält smöret och häll i mjölken. Värm degvätskan så att den är fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan, socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet, spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 1 timme. Blanda bakpulvret med det resterande vetemjölet och arbeta in det i degen. Stjälp upp degen på ett bakbord och gör små bullar. Lägg bullarna på plåtar och låt jäsa i ca 20 minuter. Pensla bullarna med ägg och grädda dem i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur så att det blir ett hål i varje bulle. Spara inkråmet till fyllningen.

Egen mandelfyllning:

125 g sötmandel
inkråm från bullarna
1 dl het mjölk
1 dl socker

Gör mandelfyllningen genom att mixa eller mala mandel (skålla gärna mandeln innan om du vill). Vi lät den vara ganska "grovt" mixad, vi tyckte att det var gott med lite bitar av mandeln. Smula ner inkråmet av bullarna i en skål och häll på den heta mjölken. Tillsätt sockret och mandeln och låt den stå och svälla ett tag. Den ska vara ganska lös. Obs! Denna mandelfyllning är till ett hel sats semlor, så halvera den om du inte ska göra alla semlor på en gång!

Man kan också göra det enkelt för sig och riva lite mandelmassa som man blandar med inkråmet från bullarna samt lite grädde tills konsistensen blir bra. Också väldigt gott!

Fyll bullarna med fyllningen, spritsa på grädde, sätt på locket och pudra med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut