30 juni 2015

Födelsedagsfirande, hamburgertallrik och klassisk jordgubbstårta

I helgen har vi firat makens födelsedag! Solen tittade fram och vi kunde njuta av egengjorda hamburgare och öl på altanen. Superhärligt! Att baka egna hamburgerbröd är verkligen värt att lägga lite tid på, de går inte ens att jämföra med de köpta tråkiga bröden. Hamburgarna är gjorda på högrevsfärs som jag köpte på Saluhallen här i Örebro.

På hamburgaren fanns ost, bacon och chipotlemajonnäs. Till detta serverades ugnsstekt potatis och cornichons. Så grymt gott!

Hamburgerbröd, 6 st
25 g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
ca 6 dl vetemjöl
1 ägg
sesamfrön

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin. Låt jäsa ca 40 minuter under bakduk.
Knåda degen lätt med resten av mjölet. Dela degen i sex bitar och rulla till bollar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg.



Tårtan på bilden blev en klassisk gräddtårta med jordgubbar och jag tror att jag tog alla genvägar som går att ta. Färdiga tårtbottnar, köpt jordgubbssylt och Ekströms marsankräm. Men gott blev det! Jag kan verkligen rekommendera att röra ner några matskedar vispad grädde i marsankrämen. Så lent och gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut