22 juli 2011

Sega maränger med choklad

De senaste dagarna har jag försökt mig på att göra glass i min nya glassmaskin, ett tillbehör till min Kitchen Aid. Jag har provat flera olika recept och gjort av med en hel del grädde och åtskilliga äggulor...

Men överblivna äggvitor kan ju bara betyda maränger! Så idag blev det sega maränger med choklad som säkert kommer att passa bra ihop med morgondagens glass :) Jag återkommer när jag har hittat det perfekta glassreceptet :)

Tilll 20 stora maränger
7 äggvitor
5 dl socker
50 g mörk choklad

Vispa ihop äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad och värm smeten till ca 60 grader under vispning. Jag använde mig av en vanlig stektermometer för att hålla koll på temperaturen. När smeten har uppnått rätt temperatur, ta bort den från värmen och vispa den kraftigt tills den har svalnat, gärna med elvisp. Smält chokladen och vänd försiktigt ner den i smeten. Smeten ska inte bli brun utan bara få strimmor av choklad. Skeda sedan upp den sega äggvitesmeten i klickar på ett bakplåtspapper. Grädda marängerna i 130 grader i ca 40 minuter.  

Jag lät min Kitchen Aid göra jobbet!

Marängerna har härliga strimmor av mörk choklad!

Klicka ut smeten på en plåt. Det är fint med lite oregelbundna former på marängerna, tycker jag!
Färdiga maränger!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut