21 juli 2011

Vegetarisk gratäng

Kvällens middag blev en vegetarisk gratäng. Inspirationen till den här rätten kommer från min kära syster som bjöd på något liknande när vi var hos henne senast. Gratängen liknar en ratatouille i smaken, men med en touch av soltorkade tomater och med ett härligt segt täcke av gratinerad mozzarella. Gratängen passar som ensamrätt med lite bröd till, men också som tillbehör till en bit kött eller kyckling. Idag gjorde vi en quesadilla och lite avokadoröra som jag serverade till. Det blev jättegott med en kall sås till den heta gratängen!


Till gratängen
1 aubergine
1 squash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g krossade tomater
1 burk konserverade körsbärstomater
4 msk strimlade soltorkade tomater
0,5 dl riven parmesan
150 g mozzarella
några basilkablad

Skär aubergine och squash i skivor och stek dem i lite olivolja, salta dem. Lägg dem i en ugnsform. Stek löken och häll på de konserverade tomaterna, de soltorkade tomaterna, några basilikablad, salta och peppra och låt puttra i några minuter. Häll sedan tomatsåsen över grönsakerna i formen. Strö över den rivna parmesanosten och lägg på tunna skivor av mozzarella. Gratinera i 225 grader i ca 30 minuter, tills gratängen bubblar och har fått fin färg. 

Quesadillas med avokadoröra
2 tortillas med smak av vitlök och örter
1 dl lagrad riven ost
1 avokado
2 msk crème fraîche
salt, peppar

Lägg ett av tortillabröden i en torr stekpanna, strö över osten och lägg på det andra tortillabrödet. Stek brödet tills det börjar få färg, vänd det och stek det på andra sidan. Mosa avokadon och blanda med crème fraîchen, salta och peppra. Servera till gratängen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut