18 september 2011

Mandeltårta med chokladkräm och daim

Idag är Örebro-vädret inte lika skoj, det är grått och regnigt och det känns som en typisk söndag med en del saker att fixa med här hemma. Men man får ta till vara på det mysiga med hösten, så ikväll blir det mys i soffan, en kopp te, en bra bok och några tända ljus!

I veckan var jag bjuden på middag hemma hos en av mina kollegor. Jag skulle ansvara för att ta med efterrätt och eftersom en av middagsgästerna var gluten-intolerant blev bakningen en extra utmaning för mig. Jag har inte så många i min bekantskapskrets som är det, men de få gånger jag har stött på det har jag gjort crème brûlée eller pannacotta. Det kändes dock lite jobbigt att släpa med tio stycken crème brûlée-formar och en brännare, dessutom visste jag inte exakt hur många vi skulle bli, så den här gången ville jag göra något annat. Efter en del funderande föll valet på mandeltårta med chokladkräm. Och herregud så gott det blev! Riktigt mäktig och godisaktig tårta, så det räcker med en liten bit, men det är precis så jag vill ha en efterrätt!

Tårtan blev uppskattad och det blev en riktigt trevlig kväll. Jag blev bjuden på en väldigt god kycklinggryta som jag definitivt kommer att göra vid ett senare tillfälle! Tack kära kollegor för en mysig kväll!

Botten:
400 g mandelmassa
4 äggvitor

Chokladkräm:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl socker
100 g choklad, mörk
150 g smör

Garnering:
mandelspån
daimhulor

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Rita en rundel, ca 25 cm i diameter på varje papper. Pensla rundlarna med fett. Riv mandelmassan grovt. Blanda den med hårt vispade äggvitor till en jämn smet. Bred ut smeten jämnt i rundlarna. Grädda i mitten av ugnen i 12-14 minuter. Låt bottnarna kallna på papperet innan de lossas.

Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknat, den får inte koka. Tag kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i den heta krämen. Tillsätt sedan fettet i klickar. Det kan se ut som chokladkrämen skär sig, men jag fortsatte att vispa och då gick den ihop. Låt krämen svalna.

Bred krämen mellan bottnarna och på tårtan. Rosta mandelspån i en het torr stekpanna. Strö dem och daimkulorna över tårtan. Servera med lite vispad grädde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut