4 december 2011

Andra advent och lussebullar

Tänk att helgerna alltid går så himla fort! Den här helgen har vi verkligen haft ett fullspäckat schema, men bara supertrevliga saker. I fredagskväll var vi ut och åt med min fina kollega och hennes kille. Vi var på Stallyktan här i Örebro, en mysig liten restaurang och pub med ganska enkel, men god mat. Jag åt en Bookmaker toast som var riktigt, riktigt god. En god bit oxfilé på ett gott bröd, dijonsenap, bearnaisesås och pepparrot. Mums! Däremot var servicen ganska dålig, tycker jag. Vi beställde in vin, men fick inget vatten och fick be om det tre gånger innan de kom med vattenglas till oss... Efter middagen spenderade vi några timmar hemma hos vårt sällskap som bjöd på en underbar hallonmoussetårta på en botten av mandelmassa och choklad. Mmmm! Tack för en mycket god dessert och en rolig kväll!

På lördagen var vi på barndop och när vi kom hem bestämde jag mig för att baka lussebullar. Det tog nästan hela kvällen! Jag gjorde vanliga lussekatter, lussebullar fyllda med mandelmassa och bullar fyllda med hackad vit choklad. Bullarna med mandelmassa är helt klart min favorit. Min syster brukar alltid baka sådana bullar och jag älskade att få dem hemma hos henne när jag var liten. Det är så himla gott! Bullarna med vit choklad är också goda, men mycket av smaken av den vita chokladen försvinner tycker jag. Godast blir det om man hackar chokladen ganska grovt så att man får en liten chokladbit här och var.



Till ca 32 bullar
1 pkt jäst, för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 burk kesella
0,5 tsk salt
2 dl socker
2 pkt saffran
1 ägg
17 dl  vetemjöl

Pensling och garnering:
1 ägg
1 dl russin
Ev. pärlsocker

Till fyllda bullar:
Smör
Vit choklad eller mandelmassa

Smula ner jästen  en skål. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader. Tillsätt saffran och kesella i degvätskan och häll den sedan över jästen. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, socker och ägg. Rör tills allt blandats. Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig. Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig. Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 32 delar och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten.För att göra bullar med med fyllning, gör som när man gör vanliga kanelbullar. Kavla ut degen till en stor rektangulär platta, bred över smör och stör över riven mandelmassa eller hackad vit choklad. Rulla ihop till en längd och skär bullar. Placera bullarna i formar.

Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla dem med ägg och garnera med russin och eventuellt pärlsocker. Grädda dem i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Idag har jag haft ett helt gäng härliga kollegor hos mig på lite glögg och mys. De fick bland annat smaka dessa bullar. Personligen tycker jag att de blev väldigt goda, fluffiga och saftig. Jag återkommer med fler recept på glöggtilltugg som har intagit under efterrmiddagen :)

Receptet på lussebullarna är från Allt om mat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut