22 december 2011

Havrekex -ett måste på julen!

Att baka havrekex till jul är en tradition i min familj. För mig känns det som ett måste med ett havrekex med en god ost på till julmaten. Det är så otroligt gott! Här kommer ett familjerecept på hårda havrekex!Havrekex
7 dl havregryn 
5-7 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
3 tsk hjorthornsalt
200 gr smör
2 dl mjölk

Blanda ihop alla torra ingredienser. Smält smöret och slå i mjölken. Blanda ihop vätskan med de torra ingredienserna. Enligt receptet ska det vara 5 dl vetemjöl i degen, men jag tyckte att degen blev lite väl kladdig så jag tillsatte säkert 2 dl till under utbakningen och det blev bra.  Kavla ut degen ganska tunt och ta ut rundlar med ett runt kakmått eller ett glas i lämplig storlek. Lägg kexen på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 200°c, tills de har fått fin färg. Låt kallna på plåt. Förvara kexen i en burk och inte i plastpåse, då blir de mjuka. För mig blev det två burkar havrekex av detta recept. 

1 kommentar:

Skriv ut