3 januari 2012

God fortsättning på det nya året!

God fortsättning på det nya året! Vi har precis kommit hem från en härlig vecka hos min familj i Norrland. Nyårsfirandet ägde rum hemma hos min kära syster och många goda rätter intogs under kvällen. Som drinktilltugg gjorde vi smördegssnurror med tapenade, smördegsrutor med getost, valnötter och honung samt chili- ochh vittlöksfrästa champinjoner och kryddsalami. Mums!

Drinktilltugg gjorda på frasig smördeg är verkligen supergott! Tapenadesnurrorna gjorde vi så här: Rulla ut en färdigköpt smördeg på en skärbräda, bred ut tapenade i ett tunt lager och lulla ihop som en rulltårta. Skär i små snurror, som när man gör kanelbullar, och placera dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 200 grader i 15-20 minuter eller tills de har fått färg.

Den här varianten blev inte helt otippat min favorit! Smula getost och strö valnötter över en färdig smördeg. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter eller tills smördegen har fått fin färg. Skär den i små rutor och ringla över lite flytande honung. Mmmm! Eventuellt skulle man också kunna skära smördegen i färdiga rutor innan man gräddar dem. Det ska jag testa nästa gång, då kanske det blir fluffiga och fina kanter på alla bitar :)


Förrätten bestod av en luftig och lätt petit chou fylld med västerbottenkräm, dill och räkor. Recept på petits choux finns här. Det går utmärkt att använda samma deg till både söta och salta fyllningar eftersom degen är helt neutral. Västerbottenkrämen gjorde vi enkelt genom att vispa crème fraîche och röra ner Västerbottenost tills smaken och konsistensen kändes bra. Vid servering skär man upp petit choun och fyller den med krämen. Garnera med dill och räkor. Gott!

Varmrätten blev en nyårsklassiker, nämligen helstekt oxfilé med krämig potatisgratäng. Till detta serverades flera olika såser, bland annat min favoritsås, en röra på chèvre. Gudagott till en god köttbit!

Efterrätten förtjänar ett eget inlägg och kommer därför lite senare :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut