30 mars 2012

Sockerkaka med äpple och mandelmassa

Äntligen fredag och äntligen påsklov!!! Gud så skönt! Det känns som jag ligger efter med mycket nu, både hemma och på jobbet, och det känns väldigt lägligt med en vecka då jag har möjlighet att komma ikapp lite. Men jag ska se till att ta lite ledigt och bara slappa också :)

Den här veckan har jag bakat lite som jag har haft med mig till jobbet. Först ut blev en sockerkaka med äpple och mandelmassa. Det var år och dagar sedan jag bakade en sockerkaka, men blev inspirerad av en kollega som tidigare i veckan hade gjort en härlig citronkaka.

Jag hade dock ingen citron och en helt vanlig sockerkaka kändes lite trist, så jag smaksatte kakan med de ingredienser jag hade hemma, nämligen mandelmassa och äpple och det blev en otroligt saftig och god kaka! Jag hade även lite kardemumma i kakan och det passade alldeles utmärkt! Mums!Sockerkakssmet:
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1, 5 dl mjölk
3, 5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm malen kardemumma
2 äpplen
ca 150 g mandelmassa

Garnering:
florsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret blanda med mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Rör ner det i äggsmeten Rör till sist ner mjölk- och smörblandningen och rör till en slät smet. Skala äpplena och riv dom. Riv mandelmassan. Rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 min. Sikta över lite florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut