20 april 2012

Lammytterfilé, ugnsrostade rotfrukter, honungsglaserade rödbetor och getoströra

God morgon allihopa! Åh, vad underbart skönt det är med fredag och att ha en ledig helg framför sig! Det gör mig inte det minsta att regnet öser ner utan för fönstren. Perfekt väder för mys hemma i soffan! Ikväll blir det god mat och gott vin, kanske till och med lite bubbel! Min man och jag firar nämligen att vi har varit tillsammans i nio år! Gud, så tiden går fort :)

För vår del blir det lite blandad plockmat ikväll. Det är vår favvo när vi inte har energi och tid till att laga något avancerat, men ändå vill lyxa till det lite extra. För er som vill laga till något smarrigt i helgen kan jag rekommendera denna rätt som jag lagade tillsammans med mina fantastiska syster-söner som båda två arbetar som kock. Lammytterfilé, ugnsrostade rotfrukter, honungsglaserade rödbetor och en getoströra blev påskaftonens middag. Så otroligt gott!
Jag har tyvärr ingen aning om mängd på rotfrukter, jag gör alltid på känn och den här gången var vi dessutom åtta personer vid matbordet så det var svårt att veta exakt. När det gäller köttet kan man räkna ca 150-175 gram per person. 

Rödbetor:
Skölj rödbetorna och ta bort nästan hela blasten. Koka rödbetorna i saltat vatten tills de är mjuka, men fortfarande har kvar ett visst motstånd. Det tar ca 30 minuter beroende på storlek. Skala rödbetorna under rinnande kallt vatten medan de fortfarande är lite varma, då brukar skalet lossna lätt. Skär dem i klyftor. Fräs klyftorna hastigt i smör och honung. 

Rotfrukter:
Skala och skär valfria rotfrukter i klyftor. Sprid ut på en långpanna och ringla över olivolja. Stek i 150 grader i 40-50 minuter. Vänd på rotfrukterna då och då. Strö gärna över lite flingsalt och färsk timjan i slutet av tiden. I normala fall brukar jag rosta mina rotfrukter i högre temperatur (ca 200 grader), men med tanke på lammköttet som befann sig i ugnen samtidigt ville jag inte ha för varmt.  

Lammfilé:
Putsa filén om det behövs. Torka av filén, så att den inte är fuktig. Stek hela filén i smör så att den får fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg sedan filén i en ugnsform och efterstek i ugnen i ca 150 grader. Använd gärna en köttermometer så att du inte översteker köttet. Lamm smakar bäst om det är lite rosa! Lagom temperatur är 52-65 grader. Tänk också på att det är bra om köttet får vila en stund i lite folie innan man skär upp det i skivor. Om du tar ut filén vid 55 grader kommer den upp i ca 58-60 grader efter att den har fått vila i ca 10 minuter. 

Getoströra:
Smula chèvreost i en skål och blanda i ett par matskedar crème fraîche eller yoghurt till önskad konsistens. Jag gillar när det smakar mycket ost och att den inte är så tunn. 

Vi gjorde även ett citron- och timjanssmör som vi serverade till köttet. Jättegott! Det är bara att röra ner citronzest och hackad färsk timjan i lite rumsvarmt smör. Låt sedan stå kallt fram till servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut