19 april 2012

Pecannötpaj med kola

Usch, vilken dålig uppdatering det har varit bloggen nu ett tag! Jag måste skärpa mig : ) Jag får skylla på att jag verkligen har haft fullt upp på sistone, det känns som om den enda tid jag har haft för mig själv har varit när jag har sovit... Nu har i alla fall vårt Frankrike-besök dragit vidare. Det har varit skoj att ha dem här och jag hoppas att det har gett våra elever roliga och lärorika erfarenheter. Det ska hur som helst bli enormt skönt med en ledig helg nu!

Jag tänkte tipsa om en mycket god efterrätt som jag gjorde under påsken när jag hade besök av min kära syster med familj. Den här pajen är så sjukt god så man bara vill äta mer och mer. Receptet har jag hittat hos Victoria på matplatsen och det är verkligen ett toppenrecept, otroligt gott och mycket enkelt. Jag har gjort pajen tidigare och den blir alltid lika uppskattad av alla som smakar den. 

Pajskal
3 dl vetemjöl
150 g smör
1/2 tsk salt
0,5 dl strösocker
2 msk vatten

Fyllning
125 gr smör
2 msk vetemjöl
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 ägg (lätt vispade)
1 tsk vaniljsocker
150 g pecannötter

Koka upp smör, socker, sirap, vetemjöl, och salt och låt det sjuda i tre minuter under omrörning. Tag av från värmen och låt fyllningen svalna till rumstemperatur. Under tiden smeten svalnar, blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet tio minuter i 200 grader.

Blanda sedan i nötter, vaniljpulver och de lättvispade äggen i kolasmeten. Jag använde bara 90 g pecannötter och det räckte bra. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen 35-40 minuter i 175 grader. Låt stå kallt, gärna över natten. Servera med vispad grädde.

Mums! 

2 kommentarer:

Skriv ut