1 april 2012

Världens bästa äppelpaj och supergod vaniljsås

Äppelpaj och vaniljsås blev det idag när vi hade vänner på besök! Jag var lite nervös över om jag skulle lyckas eller ej. Ja, äppelpaj är ju inte direkt svårt att lyckas med, men vaniljsås kan faktiskt vara lite klurigt! Sist jag gjorde en vaniljsås blev det mer som en kräm och hade nog passat utmärkt i en tårta. Idag trodde jag att min sås hade blivit för tunn istället, men när den fått stå till sig och svalna blev den helt perfekt. Det här receptet måste arkiveras för framtiden. Gudomlig smak!!! Så god att jag ville äta såsen direkt ur skålen. En egen vaniljsås med vaniljstång är så otroligt mycket godare än alla färdiga pulversåser eller sådan tråkig vaniljvisp som finns i affärerna. Går inte att jämföra!

Receptet på äppelpajen använder jag mig av till många olika dessertpajer. Det är mitt absoluta favoritrecept. Pajen blir lite knäckig på toppen och nästan lite frasig. Inte så där torr som en vanlig smulpaj. Även om det också kan vara gott. Testa den!

Till en normalstor äppelpaj

Fyllning:
4-5 äpplen
lite socker och kanel

Pajdeg:
150 g smör
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Skala och skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i en pajform och strö över socker och lite, lite kanel. Smält smöret. Blanda de övriga ingredienserna och tillsätt till sist det smälta smöret. Arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut små bitar av degen och lägg över äpplena. Grädda i 175 grader i ca 35 minuter.

Vaniljsås, 4-6 portioner
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor

Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna. Vispa äggulor och socker. Tillsätt gräddmjölken till äggulorna lite i taget under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Låt sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen. Såsen blir ganska tunn, men tjocknar lite till när den har kylts ner.

2 kommentarer:

  1. Hej :-D
    Jag heter Bea och är Linus kompis. Han visade din blogg en gång, och sen dess har vi (jag, Alexandra och våran kompis Nellie) suttit och kollat på din goda mat på alla tråkiga lektioner... Du är jätteduktig på att laga mat, med alla nya idéer och sånt. Vi är så avis på att Linus får äta av den men inte vi, haha! :-D

    Ha det braa :D

    SvaraRadera
  2. Hej! Vad roligt att ni kollar på min blogg och tack för de fina orden! Ja, Linus ska komma till mig i helgen så jag ska passa på och skämma bort honom lite :)

    SvaraRadera

Skriv ut