5 maj 2012

Mazarinkaka med nougattäcke

Godmorgon kära vänner! Idag ska jag bege mig till Västerås på ett seminarium på universitetet. Känns lite trist, men sällskapet av en kollega gör att det känns lite roligare.

Innan jag drar tänkte jag tipsa om en efterrätt till kvällen, nämligen kakan jag bakade till vår planeringsdag igår. Det blev en mazarinkaka med nougattäcke. Väldigt smarrig och väldigt godisaktig. Gillar man mandelmassa, tror jag att man gillar denna kaka. Smaken påminner lite om mozartkulor, men i mer i kakform. Jag rekommenderar att servera bär eller frukt till kakan. Vi åt jordgubbar till och det smakade fräscht till den söta kakan.

Kakan var mycket enkel att göra och dessutom passar den perfekt om man ska bjuda någon som är glutenintolerant!


Kaksmet:
400 g mandelmassa
4 ägg
100 g smör
1 tsk bakpulver

Nougattäcke:
150 g baknougat

Garnering:
Mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Separera äggulor från äggvitor. Blanda ner äggulorna med mandelmassan, ett i taget. Smält smöret och rör ner det i mandelmassesmeten. Tillsätt bakpulvret och rör noggrant. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner det med mandelmassesmeten. Häll smeten i en smord, rund form med avtagbar kant. Grädda kakan i 30-40 minuter.

Låt kakan svalna. Smält nougaten över vattenbad och bred den över kakan. Använd gärna en slickepott eller en smökniv. Jag bredde nougaten ända ner över kanterna och avslutade med att ringla över lite extra nougat för att få ett snyggt mönster. Strö gärna över mandelspån och servera med jordgubbar eller andra bär och en klick grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut