4 maj 2012

Ost- och skinkpaj

Mitt bidrag till lunchen tidigare idag var en klassisk ost- och skinkpaj. Det är faktiskt himla gott tycker jag! Och väldigt enkelt! Min kollega hade gjort en köttfärspaj med lök, oliver och fetaost. Väldigt smarrig, så jag ska be om receptet på den.

Ost- och skinkpaj och köttfärspaj med oliver och feta.

Lunchpaus bland skolböcker, papper och tekoppar. 


Ost- och skinkpajen gör man så här:

Pajbotten
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk vatten

Fyllning
150 g rökt skinka
150 g ost (gärna vällagrad)
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 krm svartpeppar

Arbeta ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt gärna pajdegen ligga i kylskapet och vila i 30 minuter. Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 10 min. Ta bort folien.

Skär skinkan i små tärningar. Riv osten. Lägg allt i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Peppra försiktigt. Häll äggstanningen över skink- och ostblandningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader  i 30-40 min.Servera med en sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut