6 juni 2012

Sveriges nationaldag och marängtårta med choklad, daim och jordgubbar

Hej alla! Vilken tur att jag genomförde vårruset i måndags trots att det kändes hopplöst tråkigt när regnet bara öste ner på eftermiddagen. Fram emot kvällen sprack himlen upp, solen tittade fram, massor med glada männsikor var på plats, bra stämning, picknick med trevliga kollegor och framför allt en helt okej springtid (tack till en peppande svägerska!) ! Jag måste erkänna att jag fortfarande är på bra humör efter den folkfesten :)

Men nu till dagens aktiviteter. Hoppas att alla har haft en trevlig nationaldag! Vi har inte direkt firat, men det var väldigt skönt med en ledig dag mitt i veckan. Vi har hunnit med att fixa en hel del ärenden och på eftermiddagen blev vädret riktigt bra här i Örebro och då blev det även lite trädgårdsarbete. Ikväll har jag och svägerskan varit på ett jympapass på Friskis och sedan åkte vi hem till mig för att käka och se på säsongsavslutningen på Grey's tillsammans. Vi hade hört att det skulle vara sorgligt, så vi tyckte att det kändes bra med sällskap av varandra. Och det var nog rätt beslut...

Tårtan jag nu tänker tipsa om var tyvärr ingen nationaldagstårta (ikväll fick det räcka med lite jordgubbar och vaniljkesella). Denna tårta gjorde jag och min mamma i lördags. Vi hade många äggvitor över efter rabarberpaj och vaniljsås dagen innan och därför blev det just maräng :) Receptet kommer från Leila och är superdupergott! Jag tycker knappt om tårtor i vanliga fall, men det här var smaskens!!!

Maräng:
7 äggvitor
5 dl socker
1 nypa salt
100 g mörk choklad

Topping:
3 dl grädde
1 dubbeldaim
färska bär

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat. Smält chokladen  (i ett vattenbad eller i mikron) och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten. Låt svalna helt. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen. Hacka daimen grovt och strö över tårtan. Strö över färska bär.

Passar utmärkt på något av sommarens kalas! Kanske till skolavslutningen eller varför inte till midsommar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut