1 juli 2012

Födelsedagskalas och prinsesstårta

Hej, hej! Här har det varit födelsedagsfirande idag! Dagen till ära gjorde jag en prinsesstårta och idag fick det bli en rosa sådan! Jättefint! Jag är inte mycket för tårtor egentligen, tycker ofta att det smakar för mycket grädde eller smörkräm, men när man gör tårtan själv kan man ju anpassa den efter egna smaker :) Min tårta fick därför ett ganska tjockt lager med hemgjord vaniljkräm och ett inte lika tjockt lager med vispgrädde... Jag rekommenderar verkligen att göra en egen vaniljkräm, den köpta pulvervarianten är inte i närheten av samma sak!

Jaha, vad säger ni om ikväll då? Spanien eller Italien? Jag kunde faktiskt inte bry mig mindre (är lite stolt över att ens veta vilka länder som spelar i finalen...) och tänkte därför fly in till grannen på en tjejkväll med film och fika medan våra sporttokiga män dricker öl och hejar här inne hos oss. Tur att man har grannar!


Åter till tårtan. Så här gjorde jag:

Sockerkaksbotten, ett lager hallonsylt, sockerkaksbotten, ett tjockt lager vaniljkräm, sockerkaksbotten, grädde runt hela tårta och till sist ett köpt marsipanlock! Superenkelt! 

Jag dekorerade tårtan med några marsipanrosor och blad samt pudrade den med lite florsocker. Rosorna är inte alls svåra att göra. Man gör helt enkelt runda plattor av marsipanen. Den första plattan rullar man ihop, resten fäster man omlott kring den första. Hur många rundlar man tar beror på hur stora rosor man vill ha. Jag tar i alla fall alltid ojämnt antal rundlar till varje ros, det tycker jag blir snyggast!

Recept på luftig tårtbotten:
4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda resten av ingredienserna i en skål och rör sedan försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills det precis blandat sig. Smöra en form på 24 cm. Var noggrann med att smöra hela kanten på formen, annars kanske inte kakan reser sig helt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 gr i ca 35 minuter. Låt gärna sockerkakan stå en dag innan du skär upp den. Skär den sedan i tre delar. 

Recept på vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång 
1.5 dl strösocker 
7 äggulor 
1.5 dl maizena 
50 g smör 

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Obs! Såsen får inte koka! Här måste man vispa hela tiden och hålla koll på såsen! Såsen kan klumpa sig fort! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Om såsen har blivit klumpig, vispa som tusan, det går att få bort klumparna :) Tillsätt till sist smöret, rör om tills smöret har smält och kyl krämen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut