17 juli 2012

Hallonrutor med knäckig havretopping!

Nja, tvätt kändes lite för tråkigt idag, så vi tog och gjorde en spontan roadtrip till Vingåkers outlet istället :) Kul med en liten utflykt! Och jag hittade faktiskt lite grejer! Köpte både träningskläder, skor, kaffemuggar och lite smått och gott från Delicatos outlet. Det här tråkiga sommarvädret gör mig fattig ;)

Ikväll tänkte jag tipsa er om riktigt goda hallonrutor med en knäckig havretopping. Riktigt enkel och snabb kaka som bakas i långpanna och skärs i rutor. Det är ett gammalt recept som jag har fått av mamma. Kakan kan säkert varieras i det oändliga med andra bär eller annan frukt. Skulle kunna tänka mig att äpplen och kanel blir bra!! Ska testas i höst!



Kaka:
3 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk
ca 3 dl hallon

Havretopping:
150 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl sirap
3 dl havregryn

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker. Smält smöret. Blanda smöret med mjölken och tillsätt det till äggvispet. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. Rör till en slät smet. Häll kaksmeten i en smord eller bakpappersklädd långpanna, ca 30 x 40 cm. Strö över hallonen. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 

Smält smöret till glasyren och rör i övriga ingredienser. Ta ut kakan och bred över glasyren och grädda i ytterligare 5-10 minuter, tills kakan har fått fin färg.

1 kommentar:

  1. Den här lyckades inte jag med! Blev rå botten alldeles kladdig och svampig!! Men hade den inne i ugnen tillräckligt länge tyckte jag. Tyckte den var för söt!!

    SvaraRadera

Skriv ut