21 juli 2012

Mormors somriga jordgubbssylt

Sommarvädret fortsätter! Så härligt! Även denna dag har till stora delar spenderats på altanen. Vilka lata dagar alltså! Imorse tog jag mig dock i kragen och åkte till gymmet för att köra ett träningspass. Man blir ju helt förslöad här i solstolen... Var så otroligt opeppad, men tydligen är det då det går som bäst :) Gick jättebra och jag känner mig så nöjd nu :)

Idag tänkte jag dela med mig av receptet på jordgubbssylten vi åt till pannkakorna häromdagen. Det är min man som har gjort sylten efter sin mormors gamla recept. Varsågoda!

Till en stor burk:
1 kg jordgubbar ( ca 2 liter)
750 g socker

Skölj och rensa jordgubbarna. Varva jordgubbar och socker i en gryta och låt det stå och safta sig. Låt sedan sylten få ett hastigt uppkok. Lyft av den från spisen och skumma av den.  Upprepa detta moment 3-4 gånger, eller tills bären är klara och lagen simmig. Sylten skakas därefter tills den svalnat något. Häll då genast upp i varma burkarna.


Den här sylten är ganska rinnig, med bitar av nästan hela jordgubbar. Vill man ha en fastare sylt kan man byta ut strösockret mot syltsocker eller tillsätta pektin. Självklart går det även bra att tillsätta någon typ av konserveringsmedel om man vill det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut