28 september 2012

Chokladtryffelkaka med flingsalt och dulce de leche

Åh herregud vilken god kaka! Kladdkaka med en chokladtryffelglasyr med flingsalt och dulce de leche. Enligt mig, magiska smaker tillsammans! Flingsaltet är verkligen pricken över i:et i den här kakan. Det är det som gör att kakan smakar lite mer än andra kladdkakor.

Jag hade med denna kaka till jobbet idag och många av mina kollegor ville genast ha receptet, så här kommer det!

Receptet kommer från den underbara bloggen "Bara en kaka till". Har bara gjort några små justeringar. Till exempel har jag inte haft något bakpulver i kakan.

Kladdkaka:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm flingsalt

Glasyr:
1 dl grädde
100 g mörk choklad av bra kvalitet
2 tsk smör
1 tsk havssalt
1 burk sötad kondenserad mjölk (men man anävänder bara häften av den färdiga kolakrämen)

Börja med att förvandla burken med kondenserad mjölk till fantastisk kolakräm - dulce de leche :) Ta en burk sötad kondenserad mjölk, plocka bort etiketter och lägg den oöppnade konservburken i en stor kastrull som fylls med vatten så att burken gott och väl är täckt. Sedan är det bara att koka. Fyll på med lite vatten då och då om det kokar bort, burken ska alltid vara helt vattentäckt. Efter två timmar har det blivit en kräm med lite lösare konsistens, och efter 3 timmar har den en fastare konsistens. Jag kokade burken i ca 2 timmar och det blev bra. Vänta en stund innan du öppnar burken, så att den svalnat.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör samman ägg och socker och tillsätt det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten. Rör till en jämn smet, och häll sedan ner den i en form med löstagbara kanter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen, det underlättar att få loss kakan när den ska serveras. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 min, den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Låt kakan svalna innan du brer på glasyren.

Koka upp grädden och ställ åt sidan. Bryt ner chokladen i bitar och rör om tills den har smält. Klicka sedan i smöret och rör till en jämn smet. Strö ner flingsaltet och rör om. Rör ner ca 1/4 av dulce de lechen. Bre glasyren över kakan. Ta sedan ytterligare ca 1/4 av dulce de lechen och rör ut den med lite vatten, så att den får ungefär samma tjocklek som flytande honung. Hur mycket vatten som behövs beror på hur fast dulce de lechen är. Häll sedan den flytande dulce de lechen över glasyren, och dra runt lite i glasyren med spetsen av en kniv för att få ett lite "ripplat" mönster. Ställ tillbaka kakan i kylen igen, så att glasyren hinner få lite fastare konsistens innan servering.

Trots en väldigt lång beskrivning är kakan inte alls svår att göra. Så testa nu! Ni kommer inte att ångra er :)

Nu är det läggdags, är väldigt trött efter en mycket härligt danspass på Friskis och svettis och imorgon blir det tapetsering här hemma. Spännande! Sov så gott!

1 kommentar:

  1. Om nom nom, det här var verkligen en kaka i min smak! Såååå god! Ska bakas flera ggr :) /Grannen

    SvaraRadera

Skriv ut