21 september 2012

Den godaste äppelpajen och hemgjord vaniljsås!

Äntligen fredag!!! Det har varit en lång vecka med sena kvällar och just den här fredagen har känts så himla avlägsen. Det ska bli så otroligt skönt med en lugn och skön kväll :)

Idag bjuder jag på receptet på äppelpajen som jag bakade till mina kollegor tidigare i veckan. Både såsen och pajen blev mycket uppskattad och personligen tycker jag att det här är en av de godaste pajerna. Degen är lite frasig och knäckig i smaken. Hemligheten bakom denna knäckiga smak är en ganska avsevärd mängd smör och socker :)

Ha en bra helg och se till att baka något gott!

Fyllning:
ca 5 äpplen (beror på storlek)
smör att steka i
strösocker
kanel
kardemumma

Pajdeg:
200 g rumsvarmt smör
200 g strösocker
200 g vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär dem i bitar. Stek dem i lite smör. Strö över lite socker, kanel och kardemumma och stek tills äpplena har blivit lite mjuka (detta moment går att hoppa över. Det går alldeles utmärkt att lägga äpplena direkt i pajformen också, det beror på hur fast äppelsort man använder). Lägg äpplena i botten av en pajform. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut till plattor som du lägger ovanpå äpplena. Grädda i ca 30 minuter eller tills äppelpajen har fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass. 

4 kommentarer:

  1. Det här var verkligen en underbart god äppelpaj, min sambo tyckte till och med att det var den godaste jag nånsin gjort! Hela din blogg är helt underbar, men får nog tyvärr blocka den från mig själv nu sista veckorna i min graviditet så inte bebis kommer ut med sockerabstinens! ;) Tack för en inspirerande blogg med mycket fina bilder!

    SvaraRadera
  2. Åh, tack!!! Vad roligt att du tycker det! Hoppas att du återkommer som besökare när bebisen har kommit :)

    SvaraRadera
  3. Jag är tillbaka �� Har gjort den här pajen flera gånger nu och alla fullkomligt älskar den!

    SvaraRadera
  4. Undrar hur många plattor man ska göra och lägga på äpplena?

    SvaraRadera

Skriv ut