22 oktober 2012

Crème brûlée med blåbärssorbet

Godkväll! Snart läggdags för mig... Imorgon är det utvecklingssamtal på skolan och det är bäst att man är utvilad och pigg inför detta :) Innan jag hoppar i säng måste jag bara dela med mig av den fantastiska efterrätt jag gjorde i lördags kväll. Crème brûlée som serverades med blåbärssorbet. Underbart gott! Lent och krämigt och med ljuvlig smak av vanilj. Jag måste faktiskt erkänna att jag även har njutit av lite överbliven crème brûlée idag :) Det var längesedan jag kom hem från jobbet i hyfsad tid och passade på att njuta lite extra. En riktigt mysig stund på eftermiddagen och ett riktigt trevligt inslag på tisdagen :)


Fyra portioner
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
0,75 dl strösocker
4 äggulor
1 vaniljstång
ca 2 msk farinsocker eller florsocker till bränning

Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Tillsätt dessa till gräddblandningen. Släng även ner själva vaniljstången. Koka upp och fiska sedan upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad (ställ formarna i en långpanna med vatten) i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över farinsocker eller florsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta. Servera gärna med sorbet och bär.

Bäst blir det om man har en gasbrännare, men det går också att bränna av dem i ugnen. Använd då ugnens grillfunktion och ställ dem längst upp. Använd florsocker, som är lite lättare att smälta i ugnen och håll koll så att de inte blir brända. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut