28 december 2012

Kladdiga chokladrutor med knäcktopping!

Åh herregud, vad jag har bakat julgodis i år! Fem olika sorter blev det till slut. Vissa av dem tänker jag faktiskt göra om inför nyåret :)

En av favoriterna blev dessa kladdiga chokladrutor med knäcktopping som egentligen inte alls är något julgodis från början. Det är faktiskt en kladdkaka med knäck som jag tyckte passade utmärkt i mindre portionsbitar. Jag bestämde mig därför för att göra kakan i en rektangulär form och skära den i små, små rutor. Perfekt faktiskt! Men såklart passar den utmärkt att göra som en kaka och servera med lite glass eller grädde till också. Kanske som nyårsdessert?



Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap

Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker


Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Klä en rektangulär form, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker i en skål. Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen.

Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.
Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. Grädda kakan i ca 30 minuter. Låt svalna och förvara sedan kallt, i kyl eller frys. Skär upp små fyrkanter och servera.

Med tanke på alla dessa godbitar som åkt ner i min mage bär det nu av mot gymmet för en joggingtur :) Ha en bra lördag!

2 kommentarer:

  1. Oj vilka farligt goda chokladrutor! Dom hade jag ätit upp i ett nafs!!
    Gott nytt år!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen! Det var precis det jag gjorde :)
      Gott nytt år själv!

      Radera

Skriv ut