12 februari 2013

Fettisdag och semla!

Ikväll har jag avnjutit en hembakad semla! Det är ju såååå mycket godare med hembakade semlor om ni frågar mig! Bullen är saftigare, fyllningen är underbar och grädden smakar grädde och inte luft :) Mmmmm!

Jag hade passat på att baka några semlebullar för någon vecka sedan när jag bakade kanelbullar och det var ju så praktiskt att bara ta fram ur frysen och fylla dem.

Se till att baka några semlor nu! Det är inte för sent än!

ca 30 st små semlor
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl socker
2 krm salt
2 tsk mald eller stött kardemumma
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling

Smält smöret och häll i mjölken. Värm degvätskan så att den är fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan, socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet, spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 1 timme. Blanda bakpulvret med det resterande vetemjölet och arbeta in det i degen. Stjälp upp degen på ett bakbord och gör små bullar. Lägg bullarna på plåtar och låt jäsa i ca 20 minuter. Pensla bullarna med ägg och grädda dem i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur så att det blir ett hål i varje bulle. Spara inkråmet till fyllningen.

Egen mandelfyllning:

125 g sötmandel
inkråm från bullarna
1 dl het mjölk
1 dl socker

Gör mandelfyllningen genom att mixa eller mala mandel (skålla gärna mandeln innan om du vill). Vi lät den vara ganska "grovt" mixad, vi tyckte att det var gott med lite bitar av mandeln. Smula ner inkråmet av bullarna i en skål och häll på den heta mjölken. Tillsätt sockret och mandeln och låt den stå och svälla ett tag. Den ska vara ganska lös. Obs! Denna mandelfyllning är till ett hel sats semlor, så halvera den om du inte ska göra alla semlor på en gång!

Man kan också göra det enkelt för sig och riva lite mandelmassa som man blandar med inkråmet från bullarna samt lite grädde tills konsistensen blir bra. Också väldigt gott!

Fyll bullarna med fyllningen, spritsa på grädde, sätt på locket och pudra med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut