2 mars 2013

Gifflar med blåbärsylt och vaniljkräm

Gifflar, det är något speciellt med dessa små fyllda vetebröd. Först och främst är de ju gudomligt goda med sin smarriga fyllning, men för mig väcker de också liv i fina barndomsminnen. Farmor bakade ofta gifflar med sylt i och att fika hos farmor, det var ju sååå mysigt.

Här har jag gjort ett försök på egna gifflar. Fyllningen fick denna gång bestå av blåbärssylt och vaniljkräm. Supergott!

Till ca 40 stycken

Deg:
2 tsk stötta kardemummakärnor
5 dl mjölk
50 jäst för söta degar
1 ägg
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1.4 l vetemjöl  

Fyllning:
BlåbärssyltVaniljkräm (egenkokt eler köpt)

Garnering:
1 ägg
Pärlsocker

Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt sedan socker, salt, mjukt smör i små tärningar och ägget.Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i cirka 45 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget till runda stora kakor. Skär eller sporra ut snibbar eller trekanter från varje degkaka. Lägg en liten klick blåbärssylt och vaniljkräm på varje trekant och rulla samman dem från den breda sidan mot spetsen. Placera gifflarna på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och stör över pärlsocker. Grädda tills de fått fin färg, 8-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut