6 maj 2013

Chocolate swirl cheesecake

Här kommer recpetet på den goda cheesecaken jag bakade i helgen! Farligt god, om ni frågar mig! Men väldigt mäktig, så det räcker med en liten bit :)

Receptet kommer från Lejla, men jag har som vanligt gjort några små ändringar. I ursprungsreceptet ska det vara kaffe i smeten också. Jag kan för mitt liv inte förstå hur man kan vilja förstöra choklad med att tillsätta kaffe. Men det är jag det. Här kommer alltså min variant!


Kexbotten:
300 g digestivekex
150 g smör
2 msk kakao

Fyllning:
600 g philadephiaost
2.5 dl kesella 10%
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 st ägg
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer eller lägg dem i en plastskål och krossa dem med en mortel. Blanda i kakao. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål. Blanda i strösocker och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad. Blanda hälften av cheesecakesmeten med chokladen. Häll hälften av den ljusa smeten över kexbotten. Skeda över hälften av den mörka chokladsmeten, täck med resterande ljus smet och skeda över resterande mörk chokladsmet. Dra ett mönster med en kniv genom smeten. Grädda kakan i ca 60 minuter, tills den stannat helt. Låt svalna och servera kakan ljummen eller kylskåpskall.

2 kommentarer:

  1. Jag har oxå tänkt många gånger att jag skulle göra en sån här cheesecake den verkar så god!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var supergod, så testa! Den är dock ganska dyr att baka, men det blir mycket av den :) Jag upptäckte att man antagligen måste röra om lite kraftigare än jag gjorde för att få det fina swirl-mönstret, min blev mer randig :)

      Radera

Skriv ut