3 maj 2013

Kanelbullebak med mammsen och brorsdottern!

Idag fyller både min kära lilla mamma och den allra finaste brorsdottern år. Ibland är det så trist att bo så långt bort från familjen Skulle gärna vilja vara med dem för att fira lite ikväll. Sist jag var och hälsade på hos familjen hade jag och båda födelsedagsbarnen en supermysig bakdag när vi bakade både havrekex och kanellängder. Mamma lärde mig att klippa och fläta vetelängder och så här vackra blev de!

Grattis på födelsedagen till er båda!

Till ca 30 st

Deg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
900 g vetemjöl special (15 dl)

Fyllning:
150 g smör
1,5 dl socker
3 msk kanel

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och värm försiktigt till 37 grader. Smula jästen i en degbunke, häll över lite av degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Rör ner socker, salt, kardemumma och ägg. Häll på resten av degvätskan och det mesta av mjölet. Arbeta in mjölet tills degen känns smidigt. Knåda ordentligt i minst 5 minuter. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen. Låt stå i rumstemperatur.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del tills den är ca 35×40 cm. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen ganska tajt. Skär i 2-3 cm breda bitar och lägg i bullformar eller på bakpappersklädd plåt. Hur man gör längderna, det kan jag inte ens förklara, men det kan ju säkert ni redan :) Låt jäsa i 40 minuter under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat och ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader, 6-7 minuter för bullar och ca 20 minuter för stora längder.

1 kommentar:

Skriv ut