22 juni 2013

Glad midsommar!

Kanske lite väl sent att önska glad midsommar nu när midsommarafton lider mot sitt slut, men jag har helt enkelt inte hunnit tidigare idag. Vi har haft besök och det har varit fullt upp med matlagning och annat skoj.

Kvällens efterrätt ser ni nedan. Små pajer fyllda med vaniljkräm och jordgubbar. Pajskalet är inte en vanlig mördeg, utan en knäckigare variant på deg. De är väldigt goda om man serverar dem lite ljumma, när de hade kallnat helt blev de lite väl hårda och knäckiga :) Men det var en väldigt god smak!


Till åtta minipajer

Pajdeg:
150 g smör 
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Smält smöret. Blanda de övriga ingredienserna och tillsätt till sist det smälta smöret. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i små portionsformar eller i en stor pajform. Grädda pajskalen i 175 grader i 15-20 minuter.  


Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång 
1,5 dl strösocker 
7 äggulor 
1,5 dl majsstärkelse
50 g smör 

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Obs! Såsen får inte koka! Här måste man vispa hela tiden och hålla koll på såsen! Såsen kan klumpa sig fort! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Om såsen har blivit klumpig, vispa som tusan, det går att få bort klumparna :) Tillsätt till sist smöret, rör om tills smöret har smält och kyl krämen. 

Fyll pajskalen med vaniljkräm och dekorera med bär. Om man vill kan man även smälta ner några matskedar röd vinbärsgelé med någon matsked vatten i en kastrull och hälla över bären.

2 kommentarer:

  1. Just precis en sån här skulle jag göra igår, men totalmisslyckades med pajskalet (hade ett annat recept på pajdegen) så det blev ingen sån här alls. Fick köpa smördeg istället och fylla men jag kavlade dock inte ut den så den blev tjock som sören. Inte så lyckat det heller. Men tur att jag inte skulle bjuda någon på det iallafall!!!
    Sparar det här receptet och gör ett nytt försök!!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Den här ska jag prova på midsommarafton! Hur tror du att det skulle smaka med osötad hallonsylt att värma och ringla på istället?

    SvaraRadera

Skriv ut