30 juli 2013

Fransk lökpaj

Idag har det regnat och regnat mest hela dagen, men jag tycker faktiskt att det var ganska mysigt att få en dag inne och pyssla lite. För första gången på många veckor intogs också middagen inomhus. Jag testade ännu ett recept av Raymond Blanc och idag blev det en fransk lökpaj. Väldigt gott! Senare på kvällen blev det filmmys och levande ljus. Har ni sett filmen Kodnamn Lisa? Riktigt, riktigt spännande! Rekommenderas varmt!

 
Pajdeg:
200 g vetemjöl
1 nypa salt
100 g smör
1 ägg
1-2 msk kallt vatten

Lökfyllning:
450 g gul lök
50 g smör
salt, cayennepeppar, malen muskotnöt
10 g vetemjöl
100 ml mjölk, varm
100 ml crème fraîche
3 ägg, uppvispade
100 g bacon
 
Mixa mjöl, salt och smör till en grynig massa. Blanda ner ägg och vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt del vila i kylskåpet i ca en timme. Sätt ugnen på 170 grader. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga den. Pensla pajdegen med uppvispat äggula och förgrädda den i 15-20 minuter.
 
Skala och skär löken i skivor. Stek den i smöret tills den har blivit mjuk och fått lite färg. Krydda och smaka av. Tillsätt mjöl och rör om. Tillsätt sakta den varma mjölken och rör hela tiden. Rör till sist ner crème frîche. Låt småputtra i fem minuter. Stek under tiden bacon i småbitar i en annan stekpanna. Ta bort stekpannan med lökblandningen från värmen och rör ner de uppvispade äggen. Tillsätt stekt bacon och rör om. Fördela blandningen i pajskalet och sätt in i ugnen i ytterlager ca 30 minuter. Låt gärna pajen stå till sig i 10 minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut